Universele ontvanger
Al zolang ik weet draag ik een ketting met achterop mijn bloedgroep gegraveerd. In mijn gezin hadden we allemaal AB+. Heel gewoon, tot ik erachter kwam dat deze bloedgroep eigenlijk behoorlijk zeldzaam is én dus heerlijk eigenzinnig. Iemand met AB+ kan van alle andere donoren bloed ontvangen, maar andersom alleen doneren aan mensen met AB+; de universele ontvanger.
In de Italiaanse cultuur is ‘bloed’ een nagenoeg heilig thema. “Sangue Natali“, was een veel gebruikt zinnetje. Ik herinner me dat mijn ouders altijd bloed hebben gedoneerd. Het is een speling van het lot dat mijn zo trotste vader nota bene door bloedkanker is komen te overlijden. De oorzaak van zijn ziekte vond echter geen oorsprong in de kwaliteit van zijn bloed maar is het gevolg van werken met smerige stoffen die hij jaren lang heeft ingeademd. In de enkele maanden tussen diagnose en overlijden heeft hij tijdelijk veel baat gehad van bloedtransfusies waarmee zijn Hb. waarde tijdelijk werd verhoogd. Ik herinner me zijn glimlach. Zonder woorden.
Goed voorbeeld doet volgen
Hb. staat voor hemoglobine. Het is een eiwit in ons bloed dat zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam vervoert. Tegelijkertijd voert het de afvalstof koolstofdioxide via het bloed af naar de longen waarna we het uitademen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor de rode kleur van ons bloed.
Vorige week hoorde ik van een vriendin dat ze bloed ging doneren. Ik besloot dan ook zelf, na jaren treuzelen, gehoor te geven aan mijn behoefte om te doneren. De afspraak met Sanquin was snel gemaakt. Nu ga ik iets terugdoen, in naam van de vader, de zoon en wie dan ook.
Tijdens het intakegesprek mag je een hele rits met vragen beantwoorden en krijg je voorlichting over de wijze van afname. Vervolgens nemen ze via een klein prikje in de vinger enkele druppels bloed om het Hb-gehalte te bepalen. Onder de 85 mag je niet doneren. Ik kwam, met drie steek-proefjes, krap onder de 85. Door de wijze van afnemen – drukken – en de doorbloeding van mijn vingers kan de meting lager uitvallen, maar de uitslag zette me wel aan het denken.
Ik voel me al langere tijd minder energiek en tijdens het fitnessen moet ik vaak geeuwen. Deze symptomen kunnen duiden op een zuurstofgebrek. Nu mijn Hb. relatief laag lijkt te zijn valt het voor mij op zijn plaats. Ik leg een verband – correlatie – tussen het voor mij lage energieniveau en de mate van zuurstoftransport. Ik onderzoek en probeer te begrijpen. Ik eet veel minder vlees dan ooit, maar dat compenseer ik met peulvruchten en groente. Ik lees ook regelmatig dat de groente van nu niet te vergelijken is met de groente van toen.
Glyfosaat a.k.a. Roundup
Mijn aandacht wordt getrokken door een presentatie van Thierry Vrain waarin hij vertelt over de oorsprong van glyfosaat en de heretikettering van ‘een middel om afvoersystemen te reinigen’ naar ‘onkruidverdelger’. Glyfosaat heeft de eigenschap dat het ijzer bindt. De video is heeft een lage beeldkwaliteit, maar is inhoudelijk heel duidelijk. Met een beetje goede wil – het is geen jip-en-janneketaal – weet je na het kijken van de video niet alleen dat glyfosaat slecht is, maar begrijp je het ook. Begrijpen is een voorwaarde voor een succesvolle toepassing: weten-schap.
Petra stelt mij de vraag: “Hoe weet ik zeker dat biologische groente niet met glyfosaat bespoten is?” waarop ik antwoord dat je dat nooit zeker zult weten. “Appels en Peren van Fleuren“. Ik ken het verhaal van die vrolijke fruitteler in Swalmen die met ‘lieveheersbeestjes’ milieuvriendelijk fruit teelde. Ik weet wel beter. Dus ja, ik zou graag willen vertrouwen op het predicaat, maar blijf natuurlijk sceptisch.
Glyphosate Modified Organisms
Het is ook interessant om te weten dat er glyfosaat bestendige rassen zijn ontwikkeld. Je kunt ze dan ook tijdens de groei en zelfs kort voor de oogst nog even lekker met dat spul bedekken. Dan kan de boer goedkoper oogsten. Handig toch? Ze noemen deze planten Genetically Modified Organisms, afgekort GMO. Thierry Vrain gaat voor de afkorting: Glyphosate Modified Organisms.
Zum wohl.
NS
Waarom heb ik zo lang gewacht met doneren? Omdat het om geld gaat. Omdat de medicijnfabrikanten er van profiteren. De dikke patsers waaronder de illustere eigenaar van Octapharma, Wolfgang Marguerre, die schijt heeft aan allesbehalve de hoogte van zijn bankrekening. Als mensen vluchten voor een journalist dan weet je dat het stinkt.
NNS
Zero Risk, does not Exist! Prionen – slecht gevouwen eiwitten – kunnen zeer moeilijk worden gescheiden. Ja … het is een feit dat betaald gedoneerd bloed veel meer ziekmakers bevat dan onbetaalde bloeddonaties.
Als mogelijke ontvanger van bloed, zou ik zelf het liefst bloed ontvangen van mensen die niet geprikt zijn tegen C19. Ook deze kunstmatige ‘foute’ eiwitten kunnen niet worden afgescheiden. Ik hoop dat ik het nooit nodig zal hebben, want deze keuzemogelijkheid zullen ze mij niet geven.
NNNS
De tegenhanger van AB+ is bloedgroep O. Iedereen kan O bloed ontvangen. Ze noemen mensen met deze bloedgroep dan ook de universele donor.